Mindre snak – mere action i Struer: Over 300 borgere med udfordringer kommet ind på arbejdsmarkedet
19. april 2021
Resultaterne er mildest talt opløftende, når Struer Kommune gør status på indsatsen med at finde job til mennesker, der står udenfor arbejdsmarkedet af fysiske, psykiske eller sociale årsager. Virksomhedsleder roser samarbejdet og fremhæver en særlig ja-hat.
En særlig indsats under navnet Code of Care har vist sig at skabe resultater, fortæller Helle Vadt, der er Centerchef for arbejdsmarked i Struer Kommune.
Over 300 borgere, der stod udenfor arbejdsmarkedet på grund af fysiske, psykiske eller sociale årsager har dermed fået foden indenfor. Fra januar 2019 til februar 2021 er der skabt 112 småjob og 195 småjob, der er besat som fleksjob.
– Jeg tænker, at det er rigtig flotte resultater, som er skabt gennem en fælles indsats i Code of Care Struer, hvor virksomhederne går forrest som ambassadører og udviser rummelighed og engagement. Jeg synes, vi kan være stolte af at have en kommune med virksomhedsledere, som har det engagement, siger Helle Vadt.
At løfte en borger
Men hvad har været opskriften bag tallene?
– Det særlige er, at vi i Code of Care Task Forcen deler viden om socialt ansvar og skaber netværk mellem virksomhederne i Struer, kommune og Jobcenter. På den måde er vi sammen om at skabe resultater og arbejder mod samme mål, siger Helle Vadt.
Det handler blandt andet om at finde job på fleksible vilkår. Eksempelvis tre gange fem timer om ugen.
– Vi kan virkelig se, hvordan det løfter en borger, når de oplever, at en virksomhed vil betale for deres arbejdskraft. Det kan være de starter på få timer – og så kommer der flere timer på hen ad vejen, fortæller hun om konceptet med småjob, hvor en virksomhed finder opgaver, der kan være alt fra få timer om ugen til deltidsarbejde.
– Det er vores klare oplevelse, at folk gerne vil forsørge sig selv. Det betyder virkelig meget for dem. Og det er det, vi skal understøtte i fuldt omfang, siger Helle Vadt.
Hun er samtidig ikke i tvivl om, at det har en samfundsmæssig gevinst, når virksomheder og jobcenter samarbejder om at skabe småjob. Kommunen har nemlig færre udgifter til forsørgelse og der skabes samtidig værdi for virksomhederne og samfundet som helhed.
Kommunens kæmpe ja-hat
En af medlemmerne af Code of Care Struer er direktør Kuno Nygaard, som med egne ord har “monster travlt” i virksomheden K.N. Tagdækning. Kuno Nygaard har 60 ansatte, hvoraf tre af dem arbejder på fleksible vilkår.
Han roser Code of Care Struer for at være meget handlingsorienteret.
– Den energi, der har været omkring det og kommunens kæmpe ja-hat gør virkelig en forskel. Her tænker vi sammen ud af boksen i forhold til, hvordan man går til de her mennesker, der vil ind og gøre gavn hos virksomhederne. Det handler om at fjerne alle de sten, der kunne være på vejen, siger han.
Han nævner eventet med speeddating mellem virksomheder og ledige som et eksempel på, hvordan Task Forcen i Struer flytter ambitioner fra at være snak til action.
Bump på vejen er naturligt
– At tage socialt ansvar kunne nemt blive floskel snak. Men her er det blevet konkret, og Jobcentret har været gode til at følge op og være aktive på en anden måde. Den energi, og det fælles fodslag mellem Jobcenter og virksomhederne, er meget inspirerende.
– Overvejer man at tage socialt ansvar, så er mit råd, at man ikke skal være bange for det. For det kunne jo risikere at give en mere, end man havde regnet med, siger direktøren.
– Selvfølgelig er det ikke alle forsøg på at skabe et match mellem virksomhed og menneske, der lykkes. Men når det gør, er det det hele værd, fortæller han. Det kræver et vedholdende mentorskab, som trækker tråde til traditionerne i håndværksfaget, hvor en mester tager sig af sin lærling, siger han.
– Vejen kan være svær og bumpet nogle gange. Men jeg oplever igen og igen, at det vender. Og den følelse – at man kan flytte folk, det er super fedt, siger Kuno Nygaard.
Foto: Ole Mortensen