Code of Care Ishøj
Visionen
”Plads til alle – Brug for alle – Job til alle.”
Missionen
Vi vil sikre, at alle personer med udfordringer i Ishøj får en fair chance på arbejdsmarkedet til gavn for mennesket, virksomheden og samfundet.
Antal etablerede jobs til dato
152 jobs
Vil du vide mere?
Vi er en lang række virksomhedsledere, der sammen med jobcentret har dannet Code of Care task forcen, for at arbejde med vores mission. Se hvem vi er her.
Vi vil gerne fortælle mere. Vil du ringes op og høre mere om vores meningsfulde arbejde? Klik her, udfyld kontaktformularen og så ringer vi dig op.
Vi sender nyhedsmail ud et par gange om måneden, hvor du kan læse om arbejdet i vores task forces, se videoer fra arrangementer og meget mere.
Actions vi har gennemført
Er du virksomhedsleder i Code of Care Ishøj?
Torsdag d. 29. august fra 15.30-19.00 i Skovhytten, Brentevej 38, 2655 Ishøj kan du komme med til Snak & Spis og møde Umut Sakarya.
Er du virksomhedsleder, og ønsker du at skabe mere social bevidsthed i din virksomhed? Så er vores netværk det rette sted at hente viden og inspiration.
Du kan møde os til en spændende eftermiddag, hvor du introduceres til Code of Care Ishøjs fællesskab og arbejde med at gøre en forskel for mennesker med udfordringer i livet. Undervejs laver vi meningsfuld, vegetarisk mad over bål sammen med Umut Sakarya.
Tilmelding senest d. 23/8-24 til Helle Nielsen hniel@ishoej.dk eller mobil 2579 5035.
Hør Umut Sakarya fortælle, hvorfor du skal deltage.
Vil du også være med i Code of Care Ishøj?
Vi har spurgt nogle virksomheder, hvad de får ud af at være med i Code of Care Ishøj. Se videoen og hør hvad de svarer.
ESG i Code of Care Ishøj
”I vores virksomhed sætter vi mennesket i fokus. Det gør vi ved, at vores aktiviteter i virksomheden er baseret på nærvær, rummelighed, gensidig respekt og forpligtelse over for de mennesker og relationer, vi møder.
Derfor er vi ambassadør i Code of Care Ishøj, hvor vi sammen med en række socialt engagerede virksomhedsledere arbejder for at inkludere mennesker med psykiske, fysiske eller sociale udfordringer på vores arbejdspladser.
Gennem arbejdet i Code of Care er vi med til at igangsætte aktiviteter med fokus på at inspirere til social ansvarlighed i flere virksomheder til fordel for mennesket, virksomheden, de øvrige medarbejdere, samfundet og for at skabe positive forandringer for verden.”
Fra praktikant til læreplads
Endnu flere nye ambassadører
Velkommen som ambassadører i Task Force Ishøj og tusind tak fordi I er med til at tage et socialt ansvar. Fra venstre er det Malene Rugholm fra DFS Plus, så Carsten Finn Rasmussen fra ARLA og og til sidst Henrik Mathiesen fra Harald Nyborg.
Diplomer overrakt til nye ambassadører
”Vi har altid været indstillet på at hjælpe mennesker med udfordringer i livet”, udtaler Emine Yilmaz fra Café Cesa da hun og hendes mand modtog diplomet for at deltage i Code of Care Ishøj. ”I vores branche er der mange opgaver, som kan varetages uden at man behøver at være uddannet kok. De opgaver vil vi gerne tilbyde for at give en hånd til mennesker og dermed samfundet”.
Steffen Kürstein fra SK Låse har ligeledes modtaget diplomet. ”Jeg troede, at det ville koste mig penge at hjælpe mennesker i gang – det gør det slet ikke – de løser jo opgaver, som er vigtige for min virksomhed. Og så er min erfaring nu, at det giver rigtig meget tilbage rent menneskeligt, så det er en stor fornøjelse at være med til at inspirere til øget socialt ansvar i andre virksomheder end min egen”.
Tak fordi I vil være med!
ESG på dagsordenen
Nytårskur i Ishøj
2023 har været et godt år for Ishøj Kommunes lokale virksomheder, som vækster og skaber arbejdspladser. Sådan lød rosen fra erhvervsminister Morten Bødskov og borgmester Merete Amdisen til årets nytårskur for erhvervslivet i Kulturium Musikteater.
”Som virksomheder er I vigtige for vores by og kommune. I skaber vækst, arbejdspladser, byliv og service til alle os, der bor her i byen. Jeg har i 2023 besøgt en række af jer for et at få et bedre kendskab til jeres styrker og udfordringer som virksomhed i Ishøj. Det har været både lærerigt og interessant at få indblik i de mange forskellige virksomheder, vi har her i kommunen. De besøg fortsætter jeg meget gerne med i år. Tak for indsatsen og skål for fremtiden, væksten og samarbejdet,” sagde Merete Amdisen blandt andet i sin tale til nytårskuren.
Derudover deltog Code of Care Task Forcen, som arbejder for at skabe jobs til personer, der af forskellige årsager har vanskeligt ved selv at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Artikel fra Impact Insider
Download artiklen her: Carsten Terp artikel om To Care or Not eller læs herunder.
Til jobfest i Ishøj: Med alle de ideer har vores jobcenter nok at lave indtil årsskiftet
En sen eftermiddag i november mødtes 60 mennesker på Arken i Ishøj. Målet var at skabe så mange små job som muligt til mennesker, der har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet. Borgmester Merete Amdisen håbede på 10 nye job. Impact Insider var med hele vejen. Læs reportagen, og se, om målet blev nået.
Af
Mathilde Falck sang, spillede og fortalte – om sig selv og en plaget ungdom med ADHD, anoreksi og selvskade. [Foto: Carsten Terp]
“Jeg håber, vi går hjem med ti nye job.”
Ishøjs borgmester, Merete Amdisen (S), ligner en, der er blevet bedt om at gætte min alder og tydeligvis ikke tør sætte tallet for højt.
“Og får vi kun fem, er jeg også glad,” siger hun.
Klokken er et par minutter i fem en torsdag eftermiddag. 10 borde med plads til seks ved hvert er dækket op i Detlefs-salen på kunstmuseet Arken. Og de første deltagere i aftenens arrangement To Care or Not? har indfundet sig.
Bag os trækker tre værker af den tyske kunstner Anselm Reyle konstant i blikket. Det er rektangulære rammer med noget, der minder om glitrende slikpapir fra en dåse Quality Street blæst op i magnumstørrelse. Kitchet og kontaktsøgende.
Men det er ikke kunst, der er på agendaen i aften. Vi er her for at skabe job. Små job til mennesker, der ikke kan tåle at arbejde 37 timer om ugen.
“Jeg glæder mig til at møde de folk, som er med i Code of Care,” siger borgmesteren:
“Jeg synes, det er fedt, at så mange vil tage et socialt ansvar i lokalsamfundet.”
Impact Insider følger Code of Care
Jeg vil gerne ud i samfundet
Ishøj har landets højeste ledighedsprocent. En stor andel af de ledige har ingen uddannelse, og mange har mentale og fysiske udfordringer.
Belinda har en nervesygdom, der giver hende daglige smerter i kroppen. Og hun bliver hurtigt træt.
“Men jeg vil rigtig gerne arbejde 15-20 timer om ugen – helst som tjener eller pædagog,” siger hun fra scenen.
“Jeg har været FDF-leder i 12 år. Og jeg vil så gerne ud i samfundet. Jeg vil ikke være her bare for at være,” siger Belinda.
“Jeg vil så gerne ud i samfundet. Jeg vil ikke være her bare for at være,” sagde Belinda.
Nede fra salen supplerer hendes sagsbehandler i jobcentret:
“Belinda har kimet mig ned i to måneder. Hun er så motiveret for at arbejde.”
Vi skal arbejde sammen på tværs
Foruden ansatte fra jobcentret er det ledere fra virksomheder og offentlige institutioner i Ishøj Kommune, der er kommet til Arken i dag.
To Care or Not? er arrangeret af Code of Care – en forening, der er stiftet af erhvervsledere i Holstebro med det formål at få flere virksomheder til at ansætte de mennesker, der har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet.
Typisk i job med lavt timetal til at løse de opgaver, som ellers ikke bliver løst, eller som bliver løst af faguddannede medarbejdere, der kunne bruge deres tid bedre på det, de er uddannet til: ingeniørarbejde, elektrikerarbejde eller lignende.
Målet er at identificere små job, som jobcentret kan tilbyde ledige, der har brug for en lempelig vej ind på arbejdsmarkedet.
Samarbejdet er et blandt flere, Ishøj har indgået med civilsamfundsorganisationer, siden kommunen fik sit eget jobcenter i januar 2022.
“Hvis vi skal lykkes med de tunge samfundsudfordringer, vi står med, skal vi arbejde meget mere sammen på tværs,” siger Merete Amdisen.
I de 11 måneder, kommunen har samarbejdet med Code of Care, er der skabt 72 småjob.
“Det er mere, end jeg havde håbet,” siger borgmesteren:
“Jeg synes, det er imponerende.”
Jeg syntes ikke, jeg var syg nok
“Hos os plejer vi at sige: ‘Hvis man ikke passer ind, passer man ind’,” siger Steven Friberg, direktør og stifter af virksomheden UXC Technologies.
Han er på scenen sammen med Mads, der fik sin debut på arbejdsmarkedet som 33-årig.
“Jeg er diagnosticeret med Aspergers og har uddannet mig lidt længere tid end normalt,” siger Mads.
“Min drøm var at komme i arbejde. Jeg har set andre som mig, der er kommet i førtidspension, men jeg syntes ikke, jeg var syg nok. Jeg ville gerne ud og prøve mig selv af,” fortæller han.
“Jeg så et gemt talent. Og vi har rammerne til, at Mads kan udfolde sine talenter og blomstre,” siger Steven Friberg fra UXC Technologies.
Nu arbejder Mads med softwareudvikling sideløbende med omkring 80 ansatte i UXC Technologies, der udvikler robotteknologi.
“Jeg så et gemt talent. Og vi har rammerne til, at han kan udfolde sine talenter og blomstre. Så i dag arbejder Mads selvstændigt og tæt sammen med kolleger, der forstår, hvordan han tænker og arbejder,” siger Steven Friberg.
Vi kan få mennesker til at flyve
På scenen har Michael Brautsch overtaget. Præsten og foredragsholderen taler om at få mennesker til at flyve. Om at være udleveret til hinanden. At holde noget af et andet menneskes liv i sin hånd.
Løgstrup, Kierkegaard, Peter Plys, De Tre Små Grise og Odins ravne Hugin og Munin flettes sammen i en halv times peptalk, designet til at få os alle til at tænke over, at vi hver især har muligheden for at få et andet menneske til at flyve – eller til at falde til jorden.
Om resultatet bliver det ene eller det andet, afhænger af, hvordan vi møder det menneske.
I et hjørne i salen ved siden af scenen har maleren Astrid Mette ladet sig inspirere af flyvemetaforen.
På hendes staffeli står et lærred, der var hvidt ved starten af arrangementet. Løbende har hun lagt farver på. Nu toner en landevej frem – livets landevej – og på den udgør en gruppe mennesker en pyramide. Et mennesketårn, som man ser dem i Catalonien.
Allerøverst har en person fået fat i en mågevinge. Han letter, løftet til vejrs, i flyvehøjde, af fællesskabet.
Svært at navigere i ordninger
“Det kan ikke være rigtigt, det skal være så svært,” siger Anne Louise.
Hun er ungekoordinator i jobcentret i Ishøj, og hendes kommentar falder under festmiddagen, hvor Sanne, en teamleder fra kommunens genoptræningsenhed, lige har fortalt om 25-årige Ida.
Ida drømmer om at blive fysioterapeut, men for fem år siden slog hun sit hoved og fik hjernerystelse. Nu hjælper hun til to gange to timer om ugen i genoptræningsenheden. Til hendes egen og de ansatte terapeuters store glæde.
“Vi vil så gerne ansætte hende nogle få timer om ugen. Men jeg kan simpelthen ikke finde rundt i alle ordningerne. De er så svære at navigere i. Så nu prøver vi at få hende ind under det sociale frikort,” siger teamlederen.
“Så svært må det bare ikke være,” gentager Anne Louise.
Deltagerne ved To Care of Not? vender ideer til små job. [Foto: Bo Dalum]
Værdien af et arbejdsfællesskab
“Spot et job” står der øverst på de dækkeservietter, der ligger på bordet.
I venstre side står en forklaring på, hvad småjob er, og i bunden er der eksempler på små opgaver i køkkener, på kontorer, butikker med mere.
Højre side af servietten er linieret. Her er der sat plads af til, at vi alle sammen skriver ideer til små job i vores virksomheder.
“Korrekturlæsning”, “Redigering af podcast og indlæste artikler”, “Hjælp ved events” skriver jeg blandt andet. Velvidende at mine småjob næppe kommer i spil.
“Hvem gider at tage fra Ishøj til København for ganske få timers arbejde hver uge?” tænker jeg, men kommer i tanker om noget, Jørgen fra Scania tidligere på aftenen fortalte mig.
Firmaet havde haft en kvinde ansat få timer om ugen. Hun flyttede til Lolland, men fortsatte alligevel troligt med at dukke op hver fredag.
“Det siger meget om, hvad det betyder at være med i et arbejdsfællesskab,” tænker jeg.
Belinda skal til samtale
“Kundeservice”, “Oprydning”, “Pleje af udearealer”, “Mødeforberedelse”, “Indkøb”, “Affaldssortering”.
På skift læser deltagere op af skriften fra de dækkeservietter, som vi nu defilerer op forbi scenen og afleverer til aftenens værter, Tommy Wølk fra Code of Care og Helle Nielsen fra Ishøj Kommune.
Inden vi går hjem, vil vi få at vide, hvor mange småjob der er skrevet på servietterne, lover Tommy Wølk.
Men et konkret resultat er der allerede skabt. Belinda har haft en samtale med Najat, som er afdelingsleder i hjemmeplejen i Roskilde Kommune. De skal snakke videre om et job.
“Jeg er helt chokeret. Det havde jeg slet ikke regnet med,” siger Belinda.
“Men jeg skal lige tale med min sagsbehandler først. Jeg har det med at sige ja til ting for hurtigt.“
Mathilde Falck valgte livet
Mathilde Falck har indtaget scenen i Detlef-salen med en akustisk guitar. Med sig har hun sin gode ven og trommeslager Adam Winberg.
Hun synger. Og spiller. Men mest af alt fortæller hun. Om sig selv og en plaget ungdom med ADHD, anoreksi og selvskade.
“Jeg var til min ugentlige kontrolvejning, da lægen sagde: ‘Jeg tror ikke, du vil overleve dagen ud’,” fortæller Mathilde Falck:
“Jeg blev tvangsindlagt, fik mad med en sonde, lå og kiggede ind i en hvid væg dagen lang og blev kørt på toilettet i en kørestol. Der mistede jeg det sidste håb, jeg havde.”
Men en sygeplejerske så hende. Og hun så mere end en selvdestruktiv teenager. Hun så et barn, som elskede at grine. Det blev afgørende for, at hun valgte livet, fortæller hun.
“Jeg synes, det er så smukt, at vi kan gøre det for et andet menneske.”
70-80 småjob i bunken
Tommy Wølk og Helle Nielsen har gjort regnebrættet op. Sådan da.
“Der er 70-80 småjob i den her bunke,” siger Helle Nielsen, som står med de indsamlede dækkeservietter.
Merete Amdisen får ordet.
“Da Carsten spurgte mig, hvor mange job jeg forventede af aftenen, blev jeg i tvivl. Jeg ville hverken svare for højt eller for lavt. Så jeg sagde ti,” siger borgmesteren og fortsætter:
“Hvis vores jobcenter skal følge op på alle de her ideer, får de nok at lave indtil årsskiftet. Jeg håber, at når vi mødes igen om et år, så har vi skabt 172 og ikke 72 job.”
Jeg spørger Tommy Wølk, hvad vekslekursen er på de ideer, der er kradset ned på dækkeservietterne. Hvor mange job kan man realistisk forvente?
“Det er svært at sige,” siger han:
“Nu er det op til jobkonsulenterne. Men det vigtige er, at de har fået noget at arbejde med. Der var klare købssignaler.”
Og lige så vigtigt, tilføjer han, er der skabt nogle ringe, som kan spredes i vandet.
“Nu ligger det lige på tungen hos dem, der har været her i aften. De går hjem og snakker med andre. Og så spredes budskabet blandt erhvervslederne i området,” siger Tommy Wølk.
Jeg giver ham hånden til afsked og træder ud i den kølige novemberluft med et hoved, der summer.
Jeg har det, som om jeg har været til en fest, hvor al musikken har haft en blå undertone, der kaldte mere på eftertænksomhed end løssluppenhed.
Men nu var vi jo heller ikke kommet for at danse.
Tak til Impact Insider for opbakningen og artiklen. Til dig der nu har læst artiklen, så er der flere meningsfulde artikler med væsentlige tanker at finde på www.impactinsider.dk . Så gå ind og udvid din viden om civilsamfundets bidrag til vores velfærdssamfund.
To Care or Not
Kan små virksomheder også tage socialt ansvar? Hvad får virksomhedslederne til at være ambassadør for Code of Care Ishøj?
Og hvad tænker kommunaldirektøren i Ishøj om indsatsen?
Hør og se hvor mange opgaver der kan samles på en enkelt aften i november…
Social Dialog Kage
Det er i samarbejde vi kan få noget til at flytte sig.
Virksomhedsambassadørerne i Code of Care Ishøj og Jobcenter Ishøjs konsulenter satte sammen en lang række punkter på dagsordenen, da vi mødtes for at tale om social ansvarlighed og småjob til mennesker med udfordringer i livet. Forståelsen for hinandens processer og ønsker til, hvordan det gode samarbejde skal foregå blev debatteret og et ”SamarbejdsManifest” blev udarbejdet.
Se og hør nogle af punkterne i filmen.
Hvis du vil være med i Code of Care Ishøj, så kontakt Helle Nielsen på hniel@ishøj.dk – eller ring og få en snak på 25 79 50 35.
Kære virksomhedsleder
Tager din virksomhed socialt ansvar?
Det gør vi… Kom og vær med i Code of Care Ishøj og bliv inspireret til fremtidens løsninger på:
- Rummelighed og diversitet
- Rekrutteringsudfordringer
- Medarbejdertrivsel
- Velfærdssamfundets vel
- Din virksomheds License to operate
- Og netværk med andre virksomhedsledere…
Vores vision lyder:
”Plads til alle – brug for alle – job til alle”
Vi vil sammen sikre, at alle personer med udfordringer i Ishøj får en fair chance på arbejdsmarkedet – til gavn for mennesket, virksomheden og samfundet.
Virksomhedsbesøg hos Scania Ishøj
Code of Care Ishøjs virksomhedsambassadører åbner dørene for jobsøgende. Sammen har vi gennemført en række Virksomhedsbesøg i virksomhederne, hvor jobsøgende har fået sparring og rådgivning i jobfunktioner, virksomhedskultur, medarbejdermiljø, CV skrivning og jobsøgning.
Det har givet rigtig meget inspiration til de jobsøgende og taget noget af nervøsiteten ud af det “at møde en chef”. Tak til Scania Ishøj – og hvis din virksomhed vil åbne dørene, så sig til. Der er brug for mere af den meningsfulde måde at inspirere på.
Fra Ledig til Chef – i eget liv
Hvad har mavebrød med social ansvarlighed at gøre? Det kan bryde isen, når jobsøgende møder virksomhedsledere i en dialog om at søge job – og skabe værdifuldt netværk. Sammen med Jobcenter Ishøj har virksomhedslederne i Code of Care Ishøj afholdt ”Fra ledig til Chef – i eget liv”, hvor der blev udvekslet erfaringer i forhold til at søge job, gå til samtale og meget mere.
Se hvad mavebrød kan gøre for at fremme samtalen.
Task Force møde på ARKEN
Den 13. april havde Code of Care Ishøj det første Task Force møde. Det foregik i smukke omgivelser på ARKEN. Her havde vi bl.a. besøg af Thomas Hertz fra Ishøj Havn, som fortalte om, hvordan han startede med ganske få timer om dagen på havnen efter et hårdt liv i bandemiljøet, der har givet ham PTSD. I dag er han på 37 timer om ugen og selv med til at hjælpe andre i gang på arbejdsmarkedet.
Journalist Carsten Terp var med på sidelinjen, og det kom der en rigtig fin artikel ud af. Læs den her: Carsten Terp artikel.
Tusind tak til ARKEN for at lægge hus til mødet.
Den Involverende Strategiproces
Så er Code of Care Ishøj kickstartet med en proces, hvor virksomhederne er involveret i at sætte visionen, skabe ideer og sætte action bag det meningsfulde formål – at få flere virksomhedsledere til at tage socialt ansvar, og ansætte mennesker med psykiske, fysiske eller sociale udfordringer i livet.
Visionen: ”Plads til alle – Brug for alle – Job til alle.”
Missionen: Vi vil sikre, at alle personer med udfordringer i Ishøj får en fair chance på arbejdsmarkedet til gavn for mennesket, virksomheden og samfundet.
Så er vi i gang i Ishøj! Den 8. februar afholdte vi Den Involverende Strategiproces, hvor vi sammen satte retning på vores fremtidige Task Force arbejde.
Borgmester Merete Amdisen bød velkommen til Code of Care netværket. Hun lagde blandt andet vægt på, at selv om det er Ishøj Kommune der har taget initiativet til at starte Code of Care i Ishøj, så er det tanken, at det skal være virksomhedernes Task Force. Hun fremhævede formålet med Code of Care – at få flere mennesker på kanten af arbejdsmarkedet ind på arbejdsmarkedet. Ikke bare i midlertidige afklaringer men i rigtige jobs, og at vi får skabt nye måder at være socialt ansvarlig på i Ishøjs virksomheder, og får et endnu tættere og bedre samarbejde mellem jobcenteret og virksomhederne.
Task Forcens mange gode dialoger om vision for arbejdet i Code of Care resulterede i følgende vision og mission: Plads til alle – Brug for alle – Job til alle. Vi vil sikre, at alle personer med udfordringer i Ishøj får en fair chance på arbejdsmarkedet til gavn for mennesket, virksomheden og samfundet.
Deltagerne lavede braindancing og kom frem til en lang række af temaer, som det kunne være relevant at tage op i Code of Care Ishøj. Der var god stemning og højt humør.
Tak for en dejlig dag til de fremmødte. Vi glæder os til vi ses igen til april.